Kinesiologie: wat is dat?

Brenda Lurvink: De eerste vraag die ik krijg als ik vertel dat ik kinesiologie beoefen, is: Wat is Kinesiologie? Dan wil ik antwoorden: Kinesiologie is GEWELDIG! Maar dat is geen antwoord op de vraag. Dus wat is het?

Kinesiologie

‘Leer der beweging’

Kinesiologie betekent letterlijk ‘de leer der beweging’.  Het is een techniek om te werken aan het welzijn van de mens. Kinesiologie is een integratie van Westerse wetenschappen zoals chiropractie, fysiologie, psychologie en voedingsleer en Oosterse concepten als acupunctuur, de wet der vijf elementen, de leer der meridianen (energiebanen) en chakra’s. Kinesiologie werkt vanuit een holistische benadering, de kinesioloog kijkt naar het geheel en niet alleen naar de klacht.

Uit balans

Je lichaam is ontworpen om zelfhelend te zijn. Door verschillende oorzaken, bijvoorbeeld blessures, verkeerde houding, geblokkeerde emoties, stress of (verkeerde) voedingsgewoonten, kan je energiehuishouding uit balans raken. Er wordt meer energie verbruikt dan je kunt aanvullen en dat kan leiden tot allerlei klachten.

Spiertesten

Bij kinesiologie wordt door middel van een spiertest gezocht naar de oorzaak achter het probleem. Bij het uitvoeren van een spiertest geeft de kinesioloog een zachte druk op een bepaalde spier. Deze spier staat in verbinding met een bepaalde meridiaan, dat zijn de energiebanen in je lijf. En die staan weer in verbinding met een bepaald orgaan. Zo krijgt de kinesioloog inzicht in welke meridianen en/of organen uit balans zijn.

Structuur, Chemie & Psyche

De onbalansen kunnen veroorzaakt worden door stress in de Structuur van je lijf, daarbij kun je denken aan organen, botten, spieren, gewrichten. Er kan ook stress ontstaan door Chemie, denk dan aan voeding, allergieën, medicatie, luchtvervuiling, omgevingsfactoren. Ook je Psyche, dus je emoties en gevoelens, kunnen stress veroorzaken, bijvoorbeeld angst, boosheid of verdriet. Door gebruik te maken van de spiertest, zoekt de kinesioloog uit waar de oorzaak van jouw klachten zich bevindt.

Vervolgens balanseert de kinesioloog de stress. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van verschillende technieken, die het zelfherstellende vermogen van je lijf activeren. Door het herstel van de energiebalans kan je klacht of probleem verminderen of zelfs verdwijnen.